Prosta pyszna domowa szarlotka. Mój przepis na wszystkie okazje.
10 012
Proponujemy dziś prosty, ale smaczny przepis na szarlotkę. Te ciasto zna i uwielbia praktycznie każdy. Dlatego koniecznie musisz już dziś przyrządzić ten pyszny deser dla swojej rodziny.
Składniki:
mąka 200 g;
jabłka, 600 g;
cukier 125 g;
jajka, 3 szt;
margaryna lub masło 125 gr;
sól 1 szczypta;
śmietana o dowolnej zawartości tłuszczu 3 łyżki;
wanilina 1 opakowanie;
proszek do pieczenia ciasta 1 opakowanie;
sok z cytryny 50 ml;
Składniki na górę ciasta:
cukier 75 g;
kwaśna śmietana 200 g;
cukier puder 1 łyżka;
jajka 2 szt.
W głębokiej misce utrzyj cukier, masło, wanilinę i sól. Gdy masa stanie się jednorodna, dodawaj do niej po jednym jajku.
Przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy. Kolejno dodaj śmietanę i dobrze zagnieć ciasto.
Jabłka obierz i pokrój w małe plasterki, skrop je sokiem z cytryny.
Rozprowadź ciasto w formie do pieczenia, wyrównaj powierzchnię i rozłóż plastry jabłka na jego powierzchni, lekko je dociskając.
Rozgrzej piekarnik na 175 stopni i piecz ciasto przez 10–15 minut.
Przygotowanie góry ciasta: ubij cukier z jajami, następnie dodaj śmietanę i ubij, aż masa będzie gładka.
Po tym czasie wyjmij ciasto z piekarnika i zalej je przygotowaną masą, włóż z powrotem do pieczenia na kolejne 40 – 50 minut. Schłodź gotowe ciasto z jabłkami i posyp cukrem pudrem. Smacznego!