Ulubiony deser wielu smakoszy – delikatna i puszysta konsystencja oraz prostota przygotowania to jego największe atuty. Na wykonanie tego pysznego, tartego sernika potrzebujesz zaledwie 30 minut i niewielu składników!
Przygodę z pieczeniem rozpocznij od przygotowania ciasta. Na początku wymieszaj ze sobą większość składników: mąkę, jajko, łyżkę śmietany, proszek do pieczenia, połowę przygotowanego cukru oraz masło – pamiętaj jednak, aby było ono dość miękkie – wtedy łatwiej będzie Ci połączyć składniki w jednolitą masę.
Gdy ciasto będzie już gotowe, zawiń je folią i schowaj do lodówki na około 15 minut.
Teraz czas na przygotowanie twarogowego farszu. Twarożek połącz z pozostałymi składnikami – 4 łyżkami śmietany oraz 50 g cukru. Wszystko wrzuć do miksera i mieszaj, aż powstanie jednolita, gładka masa.
Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i podziel na dwie części. Jedną z nich zetrzyj na tarce na grubych oczkach, prosto do formy do pieczenia i rozprowadź równomiernie.
Na wierzch wyłóż masę twarogową, a na nią zetrzyj pozostałą część ciasta. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30-35 minut.
Comments