Tak smaczne, że palce lizać. Przepis idealny na leniwe pierogi. Moje dzieci uwielbiają

Leniwe pierogi z uwagi na swój wspaniały smak są znane w prawie wszystkich polskich domach. Przez to wiele osób kojarzy je z czasami dzieciństwa, młodości i beztroskiego życia. Dzięki temu kolejne pokolenia przygotowują je dla swoich dzieci.

Powoduje to zachowanie i podtrzymywanie tradycji na to danie. Doskonale sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad lub kolację jak i na każdy moment w ciągu dnia jako sycąca przekąska na słodko.

Składniki

  • 1-2 jajka
  • 1-1,5 szklanki mąki (np. pszennej tortowej)
  • 0,5 kg twarogu
  • 3 łyżki cukru (można pominąć)
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • śmietana- do smaku

Wykonanie ciasta

Do miski dodaj jajka, twaróg (przetarty przez sito), cukier, masło (roztopione), sól. Energicznie wymieszaj całość. Do powstałej masy wsyp przesianą mąkę.

Zagnieć ciasto. Posyp stół/ stolnice sporą ilością mąki. Wyłóż ciasto na stół a następnie pokrój na dwie równe części. Zroluj każdą z części na cienki rulon, delikatnie spłaszcz. Pokrój na małe kawałki.

Gotowanie

Do garnka wklej 1-2 litrów wody. Posól i trzymaj na palniku aż do zagotowania. Następnie nieco zmniejsz moc palnika. Na wrzącą wodę wrzucaj pierogi i gotuj około 5 minut, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną i owocami lub masłem i cukrem. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!