Leniwe pierogi z uwagi na swój wspaniały smak są znane w prawie wszystkich polskich domach. Przez to wiele osób kojarzy je z czasami dzieciństwa, młodości i beztroskiego życia. Dzięki temu kolejne pokolenia przygotowują je dla swoich dzieci.
Powoduje to zachowanie i podtrzymywanie tradycji na to danie. Doskonale sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad lub kolację jak i na każdy moment w ciągu dnia jako sycąca przekąska na słodko.
Do miski dodaj jajka, twaróg (przetarty przez sito), cukier, masło (roztopione), sól. Energicznie wymieszaj całość. Do powstałej masy wsyp przesianą mąkę.
Zagnieć ciasto. Posyp stół/ stolnice sporą ilością mąki. Wyłóż ciasto na stół a następnie pokrój na dwie równe części. Zroluj każdą z części na cienki rulon, delikatnie spłaszcz. Pokrój na małe kawałki.
Do garnka wklej 1-2 litrów wody. Posól i trzymaj na palniku aż do zagotowania. Następnie nieco zmniejsz moc palnika. Na wrzącą wodę wrzucaj pierogi i gotuj około 5 minut, do momentu aż wypłyną na powierzchnię. Podawaj ze śmietaną i owocami lub masłem i cukrem. Smacznego!
Comments