Ciasto Trzy Szklanki – idealny pyszny deser do kawy, który przygotujecie bez trudu. Raz dwa i gotowe
2 054
Prosty i szybki przepis na domowe ciasto „Trzy szklanki„. Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na idealny deser do kawy, ciasto domowej roboty, które przygotujecie bez trudu z ogólnodostępnych składników.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kefiru
1 szklanka cukru
350g kwaśnej śmietany
1 jajko
łyżka kakao
3 łyżki cukru pudru
łyżeczka sody
3 łyżki oleju roślinnego
szczypta soli
Przygotowanie:
Do jednej miski wlej kefir, dodaj sodę i wymieszaj. Do drugiej wbij jajko, dodaj cukier, sól i wymieszaj dokładnie trzepaczką. Następnie dodaj kolejno: olej, kefir, mąkę i kakao, przed dodaniem kolejnego składnika dokładnie wymieszaj poprzednie.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw do niego ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem, piecz przez 30-35 minut. W międzyczasie zajmij się zrobieniem kremu wlewając do miski śmietanę i mieszając ją z cukrem pudrem.
Gdy ciasto będzie gotowe i ostygnie, obetnij jego wierzch i boki i podziel je na dwie części. Posmaruj jedną gotowym kremem i nałóż drugą warstwę, wysmaruj również ją z wierzchu, jak i boki całości.
Pozostałe kawałeczki ciasta możesz zmielić, by użyć ich do dekoracji. Gotowe, można podawać do stołu! Smacznego!