Ciasto Trzy Szklanki – idealny pyszny deser do kawy, który przygotujecie bez trudu. Raz dwa i gotowe

Prosty i szybki przepis na domowe ciasto „Trzy szklanki„. Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na idealny deser do kawy, ciasto domowej roboty, które przygotujecie bez trudu z ogólnodostępnych składników.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 szklanka cukru
  • 350g kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • łyżka kakao
  • 3 łyżki cukru pudru
  • łyżeczka sody
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Do jednej miski wlej kefir, dodaj sodę i wymieszaj. Do drugiej wbij jajko, dodaj cukier, sól i wymieszaj dokładnie trzepaczką. Następnie dodaj kolejno: olej, kefir, mąkę i kakao, przed dodaniem kolejnego składnika dokładnie wymieszaj poprzednie.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw do niego ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej masłem, piecz przez 30-35 minut. W międzyczasie zajmij się zrobieniem kremu wlewając do miski śmietanę i mieszając ją z cukrem pudrem.

Gdy ciasto będzie gotowe i ostygnie, obetnij jego wierzch i boki i podziel je na dwie części. Posmaruj jedną gotowym kremem i nałóż drugą warstwę, wysmaruj również ją z wierzchu, jak i boki całości.

Pozostałe kawałeczki ciasta możesz zmielić, by użyć ich do dekoracji. Gotowe, można podawać do stołu! Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!