Wszystkim matkom zależy na tym, by dzieci jadały smacznie i przede wszystkim zdrowo. Genialny przepis na ciasto kanapkowe pomoże każdej zapracowanej matce stworzyć pyszny deser dla dzieci lub niespodziewanych gości.
Składniki:
- 130 g masła
- 4 jajka
- szklanka cukru
- pół kilograma twarożku
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania cukru waniliowego
- półtorej szklanki mąki pszennej
- pół szklanki rodzynek
- skórka otarta z cytryny
- 2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać 100 gram rozpuszczonego masła, opakowanie cukru waniliowego i jedną szklankę cukru, wszystko razem dokładnie wymieszać do połączenia się składników.
Do masy dodać jedną łyżkę kakao oraz jajko, wymieszać by w masie nie było grudek, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto należy zagniatać tak długo, by z łatwością odchodziło od rąk, nie lepiąc się.
Ciasto podzielić na części, z jednej trzeciej uformować kulę, owiniętą w folię włożyć do zamrażarki. Pozostałe ciasto równomiernie rozmieścić na nasmarowanej masłem formie o wymiarach 20×20 cm.
Z trzech jajek oddzielić białka od żółtek, białka schować w lodówce, roztopić 30 g. masła. Twarożek rozetrzeć widelcem lub przetrzeć przez sito.
Do twarożku dodać rodzynki, resztę cukru oraz jedno opakowanie cukru waniliowego, całość dokładnie wymieszać, aż składniki się połączą. Żółtka wymieszać przy pomocy trzepaczki dodać do masy.
Masę twarogową umieścić na cieście kakaowym i wygładzić. Wyjąc pozostałe ciasto z zamrażarki, zetrzeć je na tarce, tak by przykryło masę równomiernie na całej powierzchni.
Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na 50 minut.
Zamiast rodzynek do ciasta można dodać kandyzowane lub suszone owoce, orzechy i bakalie. Ciasto w swojej prostocie jest jednocześnie pysznym deserem dla dzieci i dorosłych.
Comments