Nie wymaga pieczenia: Delikatny, smakowity deser z kilku składników, który przygotujesz w… kartonie po mleku. Przepis.

Jeśli jesteś zabieganą osobą, nie dysponujesz piekarnikiem lub kulinarne eksperymenty nie kończą się w twoim wykonaniu sukcesem, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Smaczny, kremowy i delikatny w smaku świetnie się sprawdzi na różne rodzinne okazje lub spotkania ze znajomymi.

Składniki:

  • 3 żółtka (najlepiej z jaj rozmiaru L)
  • 350 g śmietany (najlepiej wysokoprocentowej)
  • 300 mililitrów mleka (tłuste lub półtłuste)
  • 70-80 g cukru
  • 10 g cukru z wanilią lub jedna laska wanilii
  • 20 g żelatyny (możesz użyć agaru jeśli chcesz, aby deser nadawał się dla wegetarian)

Sposób przygotowania:

Do miski wlej mniej więcej jedną czwartą mleka i dodaj żelatynę. Zamieszaj i zostaw na kilka minut aby żelatyna się rozpuściła. W rondelku dokładnie wymieszaj na jednolitą masę cukier i żółtka.

Gdy masa w rondelku będzie jednolita, dolej resztę mleka i ponownie zamieszaj.

Podgrzewaj masę w rondelku aż zacznie się gotować i gotuj na małym ogniu przez moment.

Rondelek zdejmij z kuchenki i odczekaj 2-3 minuty, następnie dodaj mieszaninę z żelatyną i dokładnie wymieszaj. Przelej masę do podłużnego naczynia lub foremki. Możesz też wykorzystać np. karton po mleku lub pojemnik po lodach.

Włóż do lodówki aż stężeje.

Po wyjęciu chowaj pozostałe porcje z powrotem do lodówki.Deser świetnie nadaje się do posypania kakao, polania czekoladą lub słodkim syropem, którym po chwili nasiąknie.

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!