Unikalny przepis na pieczone ziemniaczki – Frytki z restauracji chowają w porównaniu do tego dania

Ziemniaki to jedno z najczęściej podawanych dań w polskiej kuchni. Z tego powodu zdążyły się już znudzić wielu osobom.

Dlatego mamy dla Was zupełnie nowy przepis na ziemniaki w sosie sojowym, który na pewno przypadnie Wam do gustu.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków;
  • 2-3 ząbki czosnku;
  • 40 gram sosu sojowego;
  • 40 gram oleju słonecznikowego;
  • Przyprawy: pieprz, sól i pęczek ziół.

Składniki sosu:

  • 100 gram śmietany;
  • 2 łyżki majonezu;
  • łyżeczka bazylii;
  • Przyprawy: sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ziemniaki należy umyć, obrać, a następnie pokroić na  ćwiartki i gotować przez około 5-7 minut w niesolonej wodzie. Należy uważać, żeby ich za bardzo nie rozgotować, więc trzeba dokładnie pilnować czasu.

W tym czasie można przystąpić do dalszych zadań, czyli przygotowania sosu. W tym celu czosnek przepuszczamy przez praskę, a następnie mieszamy z sosem sojowym i olejem słonecznikowym. Dodajemy też soli i pieprzu do smaku według uznania. Wszystko należy dokładnie wymieszać widelcem lub trzepaczką.

Gotowe ziemniaki odstawiamy do ostudzenia, a następnie dolewamy do nich sos sojowy. Należy go dokładnie rozprowadzić. Dobrze jest więc przykryć naczynie pokrywką i lekko potrząsnąć. Tak przygotowane ziemniaki będziemy smażyć w piekarniku.

Smarujemy więc blachę do pieczenia olejem słonecznikowym. Następnie układamy ziemniaki w niewielkiej odległości od siebie. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 15-20 minut.

Danie najlepiej podawać z sosem śmietanowym. Jego przygotowanie jest banalnie proste! Śmietanę mieszamy z majonezem, dodajemy bazylię, sól, pieprz, dokładnie mieszamy i gotowe!

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!