Pyszna roladka z fileta z kurczaka – robię co każde święta. Uwielbiam ten smak. Goście zachwalają
Ta rolada jest świetnym pomysłem na Świąteczne danie. Na pewno zasmakuje Twoim gościom!
Rolady mięsne są proste w przygotowaniu, a wyglądają bardzo dobrze, można powiedzieć elegancko. Nadają się idealnie na Święta, będą się rewelacyjnie prezentować na Świątecznym stole. A co najważniejsze smakują wyśmienicie.
Oto przepis na delikatną roladę, która nie wymaga pieczenia. Jest soczysta i na pewno zaspokoi głód Twoich gości, ale najpierw ucieszy ich oczy.
By przygotować tę roladę nie potrzebujesz wyszukanych składników, wszystkie na pewno są dostępne w Twoim sklepie.
- 0,3 kg ugotowanych piersi z kurczaka
- 100 g serka śmietankowego
- 4 łyżki zielonego groszku
- 6 dużych pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki orzechów włoskich
- 0,5 szkl. ryżu
- 2 łyżki oliwy
- pęczek koperku
- sól i inne przyprawy wedle uznania
Przygotowanie:
Po ugotowaniu piersi z kurczaka należy ją posiekać, następnie dodać przyprawy, ser śmietanowy i wcześniej ugotowany groszek. Jeśli wolisz, groszek możesz pozostawić w całości lub posiekać. Całość składników należy ze sobą dokładnie wymieszać.
Ryż ugotować na sypko i poczekać do ostygnięcia. Cebulę z czosnkiem należy posiekać drobno i podsmażyć na oliwie z oliwek, następnie dodać pieczarki i zaczekać aż cała woda z grzybów wyparuje.
Dodaj przyprawy i ryż do pieczarek, ostudzić wszystko na następnie rozdrobnić za pomocą blendera. Na arkuszu folii aluminiowej rozłożyć równomiernie warstwę kurczaka z pieczarkami, na grubość 1-2cm. Dobrze ostawić min 2 cm wolnej krawędzi. Teraz rozłóż nadzienie grzybowe, połóż orzechy i wcześniej posiekane zioła. Wszystko razem zawinąć i włożyć do lodówki na godzinę.
Podana przyozdobiona granatem, żurawiną lub ziołami będzie wyglądać wytwornie. Ta rolada jest dość łatwa w przygotowaniu, świetnie zachowuje swój kształt i nie trzeba jej piec.