Łatwy i Najlepszy sernik, jaki kiedykolwiek zrobiłam: Przepis na Sernik Krakowski.

Kto nie kocha sernika? To jeden z najbardziej dekadenckich deserów, jakie możesz zrobić.

Jeśli potrzebujesz słodkiego poczęstunku na specjalną okazję lub masz po prostu ochotę na sernik to ten przepis z pewnością będzie strzałem w dziesiątkę. Niezależnie od tego, czy jesteś początkującym piekarzem, czy ekspertem w kuchni, każdy poradzi sobie z tym klasykiem! Jest gładki, kremowy i ma idealną równowagę między serem, wanilią i cukrem.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 125g zimnego masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 125g cukru pudru
  • 250g mąki

Masa serowa:

  • 100g miękkiego masła
  • 8 jajek
  • 1kg tłustego twarogu
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 250g cukru pudru
  • 100g rodzynek
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa :

  • lukier
  • 1 żółtko

Wykonanie masy serowej:

Zmiel ser (trzykrotnie) aby nie było z nim żadnych grudek. Następnie dodaj utarte masło z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj po jednym żółtku , mieszając każdorazowo przed dodaniem kolejnego. Kolejno dokładamy po łyżce zmielonego twarogu.

Wszystko ucieramy ,do uzyskania jednolitej masy do której na samym końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz rodzynki. Ubite osobno białka na sztywną pianę ,łączymy z naszą masą.  Następnym krokiem jest rozwałkowanie pozostałej części ciasta ,które kroimy w paski z których ułożymy kratkę na wierzchu (zaawansowani piekarze mogą wykorzystać swoje umiejętności i przedstawić wizualnie swój sernik jak chcą!) .

Tak przygotowane ciastko smarujemy złotkiem , dzięki któremu uzyskamy apetycznie wyglądający kolor złoty naszego sernika.

Pieczenie:

Wkładamy przygotowane ciasto do piekarnika nagrzanego do 170C. Pieczemy 50-60 minut.  Po upieczeniu schłodzić w lekko otwartym piekarniku godzinę lub dwie przed podaniem. Aby uzyskać efekt „wow” polukruj zimny sernik.

Wspaniałą rzeczą w serniku jest to, że można go przygotować wcześniej, przechowywać w lodówce i podawać na zimno. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!