Pączki z piekarnika – tak dobre, że tradycyjne staną się historią. Wyjątkowy przepis. Obłędny smak.
Każdego roku nadchodzi ten jeden, wielki dzień zwany Tłustym Czwartkiem, kiedy to każdy (bądź prawie każdy) pozwala sobie na tą słynną, tłustą przekąskę, a potem żałuje, że nie poprzestał na jednej.
Żadnym zaskoczeniem jest fakt, że tradycyjne, polskie pączki smażone są na tłuszczu, którym potem nasiąkają, co w połączeniu z dużą ilością cukru daje mieszankę kaloryczną i ciężkostrawną. Aby nie musieć potem cierpieć, warto byłoby znaleźć jakąś alternatywę. I wiesz co? Mnie się udało!
Pączki z piekarnika
Przepis, jaki ci zaraz zaprezentuję, jest o tyle wyjątkowy, że nie potrzebuje tylu ilości tłuszczu. Bez problemu upieczesz pyszne, miękkie pączki, które przypadną do gustu każdemu, a co więcej! Są o niebo lepsze niż te kupione w sklepie. Zobacz, jak je zrobić.
Składniki:
- 50g masła
- 500g zwykłej mąki
- 100g cukru
- 10g suchych drożdży
- 120ml mleka
- 2 jajka
- 125g masła do smarowania
- kawałki czekolady (chociaż nie są obowiązkowe)
- cukier puder
- skórka pomarańczowa
Jak przygotować?
Przede wszystkim zacznij od drożdży, gdyż to one są w całym procesie najważniejsze. W misce wymieszaj je z letnim mlekiem, po czym odstaw na bok i w drugiej, czystej misce zmiksuj jajka, masło, mąkę i odrobinę skórki pomarańczowej.
Kiedy już to zrobisz, weź drożdże rozpuszczone w mleku (suche drożdże znacznie szybciej zaczynają pracować) i przelej do drugiej miski. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw w suche, ciepłe miejsce. Bardzo polecam włożyć do piekarnika i ustawić program „wyrastanie”, który znacznie cały proces przyspieszy.
Pamiętaj, że im dłużej pozostawisz ciasto w cieple, tym bardziej puszyste i miękkie będą pączki, dlatego daj mu czas. Jeśli chcesz, po wyrośnięciu możesz dodać do ciasta kawałki czekolady.
Weź ciasto i rozwałkuj je porządnie, byle nie za cienko (to nie ciasto do pizzy!). Następnie wytnij charakterystyczne okręgi, tak jak widzisz na zdjęciu, bądź zaszalej i wymyśl własny kształt. Możesz użyć foremek do świątecznych pierników. Ciasto i tak wyrośnie, i będzie pyszne, słodkie i miękkie.
Oczywiście pamiętaj, by piekarnik nagrzać wcześniej do 185 stopni Celsjusza. Pączki nie lubią długiego wyczekiwania w powoli nagrzewającym się piecu. Kiedy już je wstawisz, odczekaj 20 do 25 minut, aż pączki się zarumienią.
Comments