Pyszna marynowana cukinia z przepisu mojej cioci. Idealna przekąska do obiadu – lepiej zrób więcej słoików.

Niezawodny przepis mojej mamy na marynowaną cukinię. Pyszna przekąska solo i do obiadu dla całej rodzinki!

Końcówka lata i początek jesieni to czas kojarzony z przygotowaniem różnorodnych przetworów na zimę. Warzywa wprost z naszego ogródka bądź od ulubionego straganiarza lądują do słoików, aby cieszyć nasze podniebienia przez cały okres jesienno-zimowy, aż po wczesną wiosnę.

Obok najpopularniejszych polskich smakołyków, jak ogórki, czy buraczki często sięgamy po równie pyszną cukinię. Jest całe mnóstwo przepisów na przetwory z tym warzywem w roli głównej.

Dziś czas na wariant marynowany w sosie pomidorowym. Niepowtarzalna marynata zachwyca wywarzoną pikanterią, a chrupkość cukinii zachowana na wiele miesięcy sprawi, że będziesz już zawsze powracać do tego sposobu jej przyrządzania. Przekonaj się sama, że to prawdziwy hit wśród przetworów.

Lista składników

  • małe cukinie – 1,2 kg
  • woda  – 800ml
  • przecier pomidorowy – 125 ml
  • ocet – 4 łyżki stołowe
  • sól – 30 g
  • biały cukier – 75 g
  • musztarda w proszku –  1 łyżeczka
  • porzeczka – 4 liście
  • wiśnia – 4 liście
  • koper
  • papryczka chili – 1 sztuka
  • czosnek – 4 ząbki
  • ziele angielskie – 12 ziaren

Sposób przygotowania

Przed rozpoczęciem dokładnie umyj i wyparz słoiki. Cukinię umyj, osusz i pokrój w mniejsze, podłużne kawałki (około 8 cm paski).

Do każdego słoika włóż gałązkę koperku, po jednym listku wiśni i porzeczki, ząbek czosnku, po 3 ziarna ziela angielskiego i mały kawałeczek chili.

W dalszej kolejności powkładaj do słoików cukinię w taki sposób, aby weszło jej jak najwięcej. Zalej wszystkie wrzącą wodą i odstaw na czas około 10 minut.

Do średniego garnka wlej około 800 ml wody, dodaj sól oraz cukier i całość zagotuj. Następnie dodaj przecier pomidorowy oraz łyżeczkę musztardy w proszku.

Wszystko dokładnie wymieszaj i zagotuj. Ze słoików z cukinią odlej wodę i dodaj po jednej dużej łyżce octu.

Tak przygotowane słoiki zalej przygotowana marynatą. Słoiki szczelnie zakręć i poodwracaj do góry dnem, żeby lepiej chwyciły. W tym celu okryj je dodatkowo grubszym ręcznikiem.

Chrupiąca i lekko pikantna cukinia będzie gotowa do spożycia już za dwa dni.

Podziel się przepisem ze znajomymi. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!