Żadne kupione w sklepie pieczywo nie jest w stanie przewyższyć to domowej roboty. Co więcej tym razem obędzie się bez piekarnika. Poniżej przepis na to pieczywo tylko z patelni.
Uszykuj miskę, wlej do niej ciepłą wodę i dodaj rozkruszone drożdże. Wymieszaj je dobrze, aż się rozpuszczą. (*** Jeśli wybierzesz suszone dodaj je do miski ze wszystkimi sypkimi składnikami i wtedy zalej wodą oraz wymieszaj.)
Do osobnej miski dodaj mąkę, sól i zaczyn z drożdży. Wszystkie składniki dobrze wyrobić. Ciasto zagnieść, aby miało jednolitą konsystencję.
Gdy będzie już gotowe, podzielić na dwie równe części. Z każdej ulepić kule.
Posypać tacę mąką i ułożyć na niej kule z ciasta. Przykryć je ściereczką i odstawić na pół godziny. Gdy wyrośnie, jedną kulę przełożyć na patelnię posmarowaną olejem.
Chleb smażyć na średnim ogniu przykrywając go pokrywką przez mniej więcej 12-15 minut.
Gdy upłynie wskazany czas, posmarować olejem wierzch chleba i obrócić go na drugą stronę.
Podobnie jak pierwszą stronę, smażyć go przez 12-15 minut na średnim płomieniu pod przykryciem.
Comments