Prosty przepis na bułeczki serowe – błyskawicznie znikają z talerza. Rozpływają się w ustach
1 037
Czekamy 30 minut, w tym czasie ciasto rośnie. Po upływie podanego czasu, ciasto należy podzielić na mniejsze 20 części o podobnym rozmiarze. Formujemy z nich kulki. Kroimy ser żółty w kostkę o wielkości na oko 2 cm.
Kosteczki wciskamy w kulki z ciasta i formujemy do ponownego kształtu kuleczki. Przygotowujemy blaszkę, poprzez wyłożenie jej papierem do pieczenia i rozkładamy kulki.
Zanim przystąpimy do pieczenia, bułeczki trzeba jeszcze przykryć spożywczą folią i pozostawić na czas ok. 20 min. W tym czasie ubijamy odseparowane wcześniej żółtko, żeby móc nim później posmarować bułki. Można je wtedy również przysypać sezamem dla smaku i efektu wizualnego.
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 220 stopni. Pieczenie powinno trwać od 15 do 20 minut.
Gotowe bułeczki można serwować rodzinie i przyjaciołom. Smacznego!