Prosty przepis na bułeczki serowe – błyskawicznie znikają z talerza. Rozpływają się w ustach

Jeżeli jesteś fanem praktycznych rozwiązań w kuchni a do tego lubisz połączenie delikatności i słodyczy, to koniecznie musisz spróbować tego przepisu.

Serowe bułeczki to idealna przekąska do szkoły, pracy czy jako poczęstunek dla gości, a ich przygotowanie jest naprawdę proste i szybkie.

Do przygotowania będziesz potrzebować:

  • 250 g żółtego sera
  • 10 g drożdży suchych
  • 2 jaja
  • 800 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Na początek należy podgrzać lekko mleko i wymieszać z cukrem. Następnie dodajemy drożdże i po wymieszaniu całości, pozostawiamy na 3 – 5 minut. Następnie przesiewamy mąkę, łączymy ją z solą i mieszamy.

Jaja rozbijamy, z tym, że jedno żółtko trzeba oddzielić i odłożyć do osobnego naczynia. Resztę jajek roztrzepujemy.

Po uzyskaniu pożądanej konsystencji, do jajek dodajemy drożdży i mieszamy. Potem należy dolać olej roślinny i całość również dobrze wymieszać. Następnie mieszaninę drożdży, wlewamy do przesianej wcześniej mąki z solą. Zaleca się zrobienie wcześniej zagłębienia w środku mąki, aby tam móc wlać mieszankę.

Całość mieszamy dokładnie aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy masło i tak powstałą masę zagniatamy do uzyskania elastycznego ciasta. wkładamy je do dużej miski, którą zakrywamy folią spożywczą.

Czekamy 30 minut, w tym czasie ciasto rośnie. Po upływie podanego czasu, ciasto należy podzielić na mniejsze 20 części o podobnym rozmiarze. Formujemy z nich kulki. Kroimy ser żółty w kostkę o wielkości na oko 2 cm.

Kosteczki wciskamy w kulki  z ciasta i formujemy do ponownego kształtu kuleczki. Przygotowujemy blaszkę, poprzez wyłożenie jej papierem do pieczenia i rozkładamy kulki.

Zanim przystąpimy do pieczenia, bułeczki trzeba jeszcze przykryć spożywczą folią i pozostawić na czas ok. 20 min. W tym czasie ubijamy odseparowane wcześniej żółtko, żeby móc nim później posmarować bułki. Można je wtedy również przysypać sezamem dla smaku i efektu wizualnego.

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 220 stopni. Pieczenie powinno trwać od 15 do 20 minut.

Gotowe bułeczki można serwować rodzinie i przyjaciołom. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!