Domowa kapusta kiszona w 3 dni – babciny trik. Smaczna i zdrowa.

Po wypełnieniu połowy słoika ułożyć następny liść laurowy i znów naprzemiennie układać warstwy kapusty i marchwi, aż do zapełnienia słoika. Na wierzch położyć jeszcze jeden liść laurowy.

Kapustę zalać solanką i ubić za pomocą łyżki, rąk lub tłuczka.

Ponieważ w procesie fermentacji solanka może się wylać, słoik należy wstawić do głębokiej miski lub innego naczynia. Pozostawić kapustę w temperaturze pokojowej na 2 dni.

Co jakiś czas mieszać kapustę za pomocą łyżki lub noża, a po dwóch dniach przykryć pokrywką i wstawić do lodówki na jednej dzień.

Po tym czasie domowa kapusta kiszona będzie gotowa do spożycia. Proporcje można zwiększyć i przygotować większą ilość produktu w beczce lub wiadrze. Smacznego!

Czytaj dalej

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!