Domowa kapusta kiszona w 3 dni – babciny trik. Smaczna i zdrowa.

Kapusta kiszona to tradycyjny wyrób naszych babć, który może poszczycić się wyjątkowymi wartościami zdrowotnymi i odżywczymi. Dziś pokażemy Ci, jak przygotować kapustę kiszoną w słoiku. Będziesz potrzebowała na to tylko 3 dni!

Kapusta kiszona jest tanim, smacznym produktem, który stanowi skarbnicę substancji odżywczych (m.in. witamina C) oraz cennych probiotyków.

Dzięki temu zwiększa odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne, co jest niezwykle cenną właściwością w okresie jesienno-zimowym. Ponadto wysoka zawartość witaminy C wspomaga wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego, tym samym zapobiegając anemii.

Tylko 100 gramów kapusty kiszonej dostarcza 70 mg witaminy C, co stanowi pokrycie całodziennego zapotrzebowania na ten składnik dla osoby dorosłej. Oprócz tego kiszona kapusta to bogactwo błonnika, pektyn oraz witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, biotyny) oraz witaminy A, K, E.

Dlatego też nie zastanawiaj się i szybko przygotuj składniki na domową kapustę kiszoną. Przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, a cieszyć się jej wyjątkowym smakiem i właściwościami zdrowotnymi będziesz jeszcze długo po spożyciu.

Jak zatem przygotować domową kapustę kiszoną?

Składniki na sałatkę:

  • 2,5 kilograma świeżej kapusty białej
  • 1 duża marchew
  • 3 liście laurowe
  • jeden, trzylitrowy słoik

Składniki na solankę:

  • 2 łyżki soli kuchennej
  • 500 ml wody

Przygotowanie:

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!