Dzięki temu przepisowi będziesz mieć świeże bułki co dzień, bez wychodzenia z domu. Wystarczy przygotować to ciasto raz w tygodniu
4 168
Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej, przed rozpoczęciem pracy. Masło zaś wyciągnij wcześniej aby stało się miękkie. Możemy zaczynać. Do ciepłego mleka (nie gorącego) – dodaj cukier i sól. Mieszaj do momentu, aż oba składniki całkowicie się nie rozpuszczą. Wyciągnij mikser i włącz go na najniższe obroty. Zacznij dodawać stopniowo jajka i masło.
W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę z drożdżami (lub rozczynem z nich). Składniki suche wsyp do składników mokrych. Tutaj już odstaw mikser i użyj swoich rąk – tak najlepiej wyrobisz ciasto.
Ugniatamy je około 15-20 minut – tyle zajmuje aby stało się całkowicie gładkie.