Dzięki temu przepisowi będziesz mieć świeże bułki co dzień, bez wychodzenia z domu. Wystarczy przygotować to ciasto raz w tygodniu

Zapach świeżych bułeczek z rana obudziłby największego śpiocha.

Niechęć wstawania i jeżdżenia w celu zakupu pieczywa – to trudne. Dzięki temu przepisowi będziesz mieć świeże bułki co dzień, bez wychodzenia z domu.

Składniki:

  • Mąka 650 g;
  • Masło 200 g;
  • Mleko 250 ml;
  • 2 jajka;
  • 11 g suchych drożdży (aby użyć drożdży świeżych mnożymy ich ilość x3*);
  • Łyżeczka soli;
  • 100 g cukru.

*Aby użyć świeżych drożdży należy zrobić z nich rozczyn:

Drożdże włóż do garnka 1.5 łyżki cukru wsyp na drożdże.1/3 szklanki letniego mleka wlej do garnka.Wymieszaj – do rozpuszczenia się drożdży i cukru. Delikatnie dodaj mąkę i wymieszaj tak aby nie było żadnych grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do napęcznienia. Mikstura powinna buzować (może wypłynąć z garnka. Gotowa.

Przygotowanie:

Jajka i mleko powinny być w temperaturze pokojowej, przed rozpoczęciem pracy. Masło zaś wyciągnij wcześniej aby stało się miękkie. Możemy zaczynać.  Do ciepłego mleka (nie gorącego) – dodaj cukier i sól. Mieszaj do momentu, aż oba składniki całkowicie się nie rozpuszczą. Wyciągnij mikser  i włącz go na najniższe obroty. Zacznij dodawać stopniowo jajka i masło.

W drugiej misce wymieszaj przesianą mąkę z drożdżami (lub rozczynem z nich). Składniki suche wsyp do składników mokrych. Tutaj już odstaw mikser i użyj swoich rąk – tak najlepiej wyrobisz ciasto.

Ugniatamy je około 15-20 minut – tyle zajmuje aby stało się całkowicie gładkie.

Ciasto możemy zużyć od razu albo przechowywać je w lodówce nawet do 7 dni. Dzięki temu co dzień możesz rano wrzucić dowolne formy bułeczek do piekarnika i cieszyć się ich świeżością.

Masę przechowujemy w woreczku strunowym albo w dużym woreczku foliowym – szczelnie go zabezpieczamy.

Zastosowanie:

Gdy potrzebujesz upiec bułeczki, wyciągnij tyle ciasta z lodówki ile Ci potrzebne. Delikatnie rozwałkuj ciasto i formuj dowolne kształty. Możesz użyć rodzynek jako nadzienia lub innych składników, które lubisz.

Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!