Dzięki temu przepisowi będziesz mieć świeże bułki co dzień, bez wychodzenia z domu. Wystarczy przygotować to ciasto raz w tygodniu
Zapach świeżych bułeczek z rana obudziłby największego śpiocha.
Niechęć wstawania i jeżdżenia w celu zakupu pieczywa – to trudne. Dzięki temu przepisowi będziesz mieć świeże bułki co dzień, bez wychodzenia z domu.
Składniki:
- Mąka 650 g;
- Masło 200 g;
- Mleko 250 ml;
- 2 jajka;
- 11 g suchych drożdży (aby użyć drożdży świeżych mnożymy ich ilość x3*);
- Łyżeczka soli;
- 100 g cukru.
*Aby użyć świeżych drożdży należy zrobić z nich rozczyn:
Drożdże włóż do garnka 1.5 łyżki cukru wsyp na drożdże.1/3 szklanki letniego mleka wlej do garnka.Wymieszaj – do rozpuszczenia się drożdży i cukru. Delikatnie dodaj mąkę i wymieszaj tak aby nie było żadnych grudek. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do napęcznienia. Mikstura powinna buzować (może wypłynąć z garnka. Gotowa.
Comments