Roladka marchewkowa – Pyszna, miękka zdrowa przekąska. Jem i nie boję się że przytyję

Uważamy by nie używać zbyt mocnego płomienia gdyż danie można łatwo przypalić co zmieni smak gotowej rolady. Jeśli przygotowujemy roladę na słodko zalewamy rodzynki wrzącą wodą i pozostawiamy na ok. 20 min.

Marchewki odstawiamy do wystygnięcia. Oddzielamy białka od żółtek. W naczyniu, w którym planujemy połączyć wszystkie składniki ubijamy jajka z solą i/lub cukrem oraz przyprawami na puszystą masę. Dodajemy wystudzone marchewki.

W oddzielnym naczyniu ubijamy jajka z solą i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Białka będą gotowe gdy łopatki miksera po wyjęciu będą pozostawiać wyraźne pagórki. Delikatnie mieszamy pianę z białek z wcześniej przygotowanym ciastem.

Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem i smarujemy masłem. Delikatnie rozprowadzamy masę cienką warstwą (do 0,5 cm) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 189 stopni na 15-20min.

Jeśli przygotowujemy nadzienie słone mieszamy wszystkie składniki; ser, zioła i czosnek a następnie doprawiamy do smaku.

Jeśli przygotowujemy nadzienie słodkie mieszamy ser z przygotowanymi wcześniej rodzynkami, cukrem i wanilią.

Upieczone ciasto wykładamy na folię spożywczą i zdejmujemy pergamin uważając by nie uszkodzić rolady. Smarujemy ciasto wcześniej przygotowaną masą, następnie zwijamy w rulon przy pomocy folii i odkładamy do lodówki na około 20 min

Gotową roladę kroimy w plastry o grubości 1-1,5 cm i układamy na talerzu. Smacznego!

Ta prosta i szybka przekąska może stać się jedną z ozdób świątecznego stołu, dzięki intensywnemu smakowi soczystej marchwi i kremowemu nadzieniu. Doskonale nada się również jako urozmaicenie podwieczorku lub drugiego śniadania.

Czytaj dalej

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!