Roladka marchewkowa – Pyszna, miękka zdrowa przekąska. Jem i nie boję się że przytyję
Szukasz inspiracji na danie, które mogłoby zaskoczyć gości przy świątecznym stole? A może potrzebujesz pomysłu na szybką, zdrową przekąskę?
Pyszna i kolorowa rolada marchewkowa ożywi stół i pozwoli rozkoszować się smakami lata. Dodatkowo ta niskokaloryczna przekąska nie zawiera mąki, jest więc bezpieczna dla osób uczulonych na gluten.
Składniki na ciasto
- 750 g marchwi
- 5 jajek
- 1,5 łyżki stołowej masła
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżka cukru (jeśli wolimy ciasto na słodko)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i przyprawy do smaku
Składniki na słone nadzienie
- 200 g miękkiego twarogu
- 1 pęczek koperku lub innych ziół
- 3 ząbki czosnku
- sól
Składniki na słodkie nadzienie (jeśli przygotowujemy danie na słodko)
- 200 g miękkiego twarogu
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki cukru
- cukier waniliowy
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dusimy do miękkości pod przykryciem z dodatkiem masła.
Comments