Makowiec z twarogiem to hit wśród ciast. Przepis od mojej cioci z Niemiec. Chrupkie i kremowe pyszne ciasto

Ciasto i jego przygotowanie. 

Aby uzyskać bazę do ciasta, należy połączyć i posiekać mąkę, masło, cukier i sól. Wskazane jest użycie do tego noża lub blendera.

Można także połączyć wszystko dłońmi, jednak należy pamiętać, że pod wpływem ciepła dłoni, masło może zacząć się roztapiać, co nie jest wskazane.

Kolejnym etapem będzie przygotowanie ciasta właściwego.

W tym celu należy użyć odłączanej formy do ciasta. jej spód należy wyłożyć papierem pergaminowym a na papierze rozłożyć połowę przygotowanej bazy na ciasto i delikatnie ugnieść.

Na tak przygotowany spód, wlewamy masę makowo -twarogową, na wierzchu ciasta umieszczamy zaś drugą połowę bazy pod kruche ciasto.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Wskazane jest, by wierzch ciasta ładnie się zarumienił ale rzecz jasna nie przypalił.

Upieczone ciasto pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, następnie wkładamy do lodówki w celu dalszego schłodzenia. Po godzinie można ciasto wyjąć z lodówki – jest gotowe do spożycia.

Czytaj dalej

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!