Nalewka z imbiru na ból głowy i stawów – Sprawdzony przepis polecany przez lekarzy
3 379
Imbir opłucz pod bieżącą wodą i pokrój go w niezbyt grube plasterki. Włóż do dużego słoika i zalej całością brandy. Na dwa tygodnie odłóż do zacienionego miejsca, np. chłodnej szafki lub piwnicy i raz lub dwa dziennie potrząsaj naczyniem, by płyn się wymieszał. Po 14 dniach nalewka jest gotowa do przecedzenia. Na sam koniec dodaj do niej sok z cytryny i miód.
Tak przyrządzoną nalewkę trzymaj zawsze w lodówce i przyjmuj 3 razy w ciągu dnia po jednej łyżce, najlepiej przed posiłkami. Możesz jej także używac doraźnie, kiedy będzie Cię boleć głowa albo stawy, ale maksymalnie przez 7 dni. Przy dłużej trwających dolegliwościach, lepiej udaj się do lekarza.
A na przeziębienie – herbata imbirowa
Ta receptura na herbatę, która rozgrzeje Cię w czasie przeziębienia i pomoże w jego leczeniu, także może Ci się przydać!
Składniki herbaty:
2 szklanki wody
5 cm korzenia imbiru
plasterek cytryny
miód do smaku
Jak zrobić?
Obrany imbir pokrój na cienkie plasterki i wrzuć na wrzątek na około 20 minut. Po tym czasie można go już pić, ale warto dodać miód i cytrynę, by smak naparu był lepszy. Pamiętaj, by dodawać je po jego przestygnięciu, ponieważ inaczej stracą swoje dodatkowe, prozdrowotne właściwości. Smacznego!