Naleśniki z cukinią

Naleśniki z cukinią i mlekiem:

Wbij jajko do miski i dodaj sól. Rozkłóć jajko. Przesiej mąkę przez sitko, aby pozbyć się grudek i dodaj ją do jajek. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Następnie dokładnie umyj cukinię i zetrzyj ją na tarce. Dodaj do masy jajecznej. Drobno posiekaj pietruszkę (lub koper) i również dodaj. Ponownie mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Na patelnię wylej odrobinę oleju i rozprowadź go. Rozgrzej patelnię i nalej na nią ciasto. W momencie nalewania ciasta, zdejmij patelnię z ognia. Przewróć naleśnik na drugą stronę, gdy się zarumieni.

Sos czosnkowy:

Przeciśnij czosnek przez praskę. Posiekaj koperek. Dodaj czosnek i koperek do śmietany i dokładnie wymieszaj.

Naleśniki świetnie smakują także z miodem. Jeśli wolisz zdrowszą wersję fit – wypełnij je kwaśną śmietaną lub jogurtem. Niezależnie od nadzienia, zawsze będą wyśmienite. Posmakują również dzieciom (nawet tym, które nie chcą jeść warzyw!). Można je podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Naleśniki z cukinii i mleka idealnie sprawdzą się na śniadanie lub poobiednią przekąskę – szczególnie latem. Z pewnością na długo zagoszczą na Twoim stole – pokocha je każdy, kto tylko ich spróbuje. Smacznego!

Czytaj dalej

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!