Naleśniki z cukinią
Naleśniki z cukinią i mlekiem to proste do wykonania danie, które w dodatku jest niskokaloryczne i bardzo smaczne.
Dodatek cukinii jest prawie niewyczuwalny – naleśniki są nieco słodsze od normalnych, ale można je podawać zarówno ze słodkim, jak i słonym nadzieniem. Naleśniki z cukinii (składającej się w 95% z wody) są więc smacznym, dietetycznym i dość sycącym daniem. Przygotowanie go zajmuje około pół godziny i poradzi sobie z nim każdy – nawet początkujący kucharze. Ponadto, składniki do jego przygotowania są stosunkowo tanie. Zaintryguj gości i domowników i przygotuj je już dziś!
Najlepiej przygotować je z lekko dojrzałej cukinii – w tym momencie smakuje najlepiej i maje największe stężenie witamin i innych składników odżywczych.
Składniki:
Naleśniki z cukinią i mlekiem:
- 800 g lekko dojrzałej cukinii
- 2 jajka
- szklanka mleka
- półtorej szklanki mąki
- pęczek pietruszki lub kopru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
Sos czosnkowy:
- 250 ml gęstej śmietany
- 2-3 ząbki czosnku
- koperek
Comments