Smaczna, aromatyczna i pożywna karkówka po cygańsku – Łatwy przepis przypadnie do gustu nawet osobom początkującym w kuchni.

Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, na około 1 godzinę.

W tym czasie możemy przygotować sos. Mieszamy śmietanę z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Po godzinie upieczone mięso zalewamy sosem i wkładamy jeszcze raz na chwilę do piekarnika.

Po tym czasie danie jest gotowe do konsumpcji. Jeżeli ktoś ma ulubione warzywa np pomidory, cukinie, bądź inne może je umieścić na upieczonym mięsie, a następnie zalać sosem. Zamarynowaną w ten sposób karkówkę można również śmiało wykorzystać podczas grillowania.

Czytaj dalej

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!