Smaczna, aromatyczna i pożywna karkówka po cygańsku – Łatwy przepis przypadnie do gustu nawet osobom początkującym w kuchni.

Karkówka po cygańsku to doskonała propozycja dla wszystkich, którzy są amatorami mięsa, lubią eksperymentować w kuchni i chcą sami przygotowywać posiłki. Łatwy i nie wymagający dużego nakładu czasu sposób na wykonanie tej potrawy jest jej dodatkowym atutem.

Przygotuj:

  • 1,5 kg karkówki,
  • 2 kg ziemniaków pokrojonych w plastry,
  • 2 cebule (białą i czerwoną),
  • 60 ml jasnego piwa,
  • 100 ml oleju słonecznikowego,
  • 1 łyżkę miodu,
  • przyprawę do gyrosa,
  • 200 g śmietany kremówki,
  • 1 mały jogurt naturalny,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 100 g boczku,
  • pęczek pietruszki,
  • sól, pieprz, czosnek do smaku

Sposób wykonania:

Zaczynamy od przygotowania marynaty. W tym celu łączymy piwo, miód, olej i przyprawę do gyrosa. Marynujemy w niej pokrojoną karkówkę przez około 30 minut, pozostawiając niewielką ilość zaprawy.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na niej pokrojone w talarki ziemniaki. Smarujemy je delikatnie pozostawioną marynatą.

Cebulę obieramy, kroimy na wiórka lub krążki, zaś boczek w drobną kostkę. Rozkładamy te składniki na ziemniaki.

Na to układamy karkówkę.

Przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza, na około 1 godzinę.

W tym czasie możemy przygotować sos. Mieszamy śmietanę z jogurtem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ziołami. Doprawiamy solą i pieprzem. Po godzinie upieczone mięso zalewamy sosem i wkładamy jeszcze raz na chwilę do piekarnika.

Po tym czasie danie jest gotowe do konsumpcji. Jeżeli ktoś ma ulubione warzywa np pomidory, cukinie, bądź inne może je umieścić na upieczonym mięsie, a następnie zalać sosem. Zamarynowaną w ten sposób karkówkę można również śmiało wykorzystać podczas grillowania.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!