Zawsze jednak można zaszaleć i dodać do tradycji nutkę szaleństwa, przygotowując gołąbki w zupełnie odmienny sposób! Ten przepis, to gołąbki w zupełnie nowej odsłonie. Gołąbki pod pierzynką wyglądają zjawiskowo, więc można je podać nawet na ważną uroczystość. Są przepyszne, a ich smak jest nie do zapomnienia.
Sparz liście kapusty w garnku z wodą lub wsadź ją na 5 do 10 minut do mikrofalówki. Zadziała to tak samo. Następnie opłucz kapustę zimną wodą i pooddzielaj liście.
Ryż ugotuj al dente, a cebulkę i marchewkę drobno posiekaj i podsmaż na patelni do zeszklenia cebuli. Wszystkie składniki dokładnie wystudź. Ryż wymieszaj z cebulą, marchewką oraz mięsem, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.
Farsz zawijaj w liście kapusty dokładnie tak, jak do tradycyjnych gołąbków. Układaj je na blasze lub w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.
Comments