Tradycyjne gołąbki to już przeszłość. Gołąbki pod pierzynką wymiatają w moim domu.

Tradycyjne gołąbki to danie, które gości na polskich stołach od pokoleń, a przepisy są przekazywane kolejnym pokoleniom.

Zawsze jednak można zaszaleć i dodać do tradycji nutkę szaleństwa, przygotowując gołąbki w zupełnie odmienny sposób! Ten przepis, to gołąbki w zupełnie nowej odsłonie. Gołąbki pod pierzynką wyglądają zjawiskowo, więc można je podać nawet na ważną uroczystość. Są przepyszne, a ich smak jest nie do zapomnienia.

Skład:

  • 1 szt. białej kapusty
  • 50 g ryżu
  • 150 g mielonej wieprzowiny
  • 1 średnia cebula
  • 1 średnia marchew
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 ml wody
  • 30 g śmietany 18%
  • 100 g twardego sera
  • 2 pomidory
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 15 g kopru
  • 15 g natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić gołąbki pod pierzynką?

Sparz liście kapusty w garnku z wodą lub wsadź ją na 5 do 10 minut do mikrofalówki. Zadziała to tak samo. Następnie opłucz kapustę zimną wodą i pooddzielaj liście.

Ryż ugotuj al dente, a cebulkę i marchewkę drobno posiekaj i podsmaż na patelni do zeszklenia cebuli. Wszystkie składniki dokładnie wystudź. Ryż wymieszaj z cebulą, marchewką oraz mięsem, dopraw solą i pieprzem, a następnie wymieszaj.

Farsz zawijaj w liście kapusty dokładnie tak, jak do tradycyjnych gołąbków. Układaj je na blasze lub w posmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym.

Do naczynia dolej wody i przykryj je pokrywką lub folią aluminiową. Gołąbki piecz przez 30 minut w 200 stopniach. W czasie, gdy gołąbki się pieką, posiekaj pomidory z ziołami oraz zetrzyj na średnich oczkach tarki ser, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie dodaj śmietanę, posól i popieprz do smaku. Wymieszaj.

Wyjmij gołąbki z pieca i posmaruj je grubo po wierzchu powstałą „pierzynką”. Piecz jeszcze przez 10 minut. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!