Ciasto mleczna kanapka – z tego przepisu wychodzi mega pysznie. Szybkie i łatwe w przygotowaniu

Masz ochotę na słodki, a jednocześnie zdrowy deser? Twoje dzieci uwielbiają słodycze, a ty chcesz upiec dla nich coś wyjątkowego?

Jeśli tak, to mam dla ciebie bardzo fajną i smaczną propozycję, która wśród moich domowników robi prawdziwą furorę. Dzieci ciągle pytają, kiedy znów zrobię to ciasto. Zapoznaj się z listą składników potrzebnych na ciasto o nazwie Mleczna Kanapka i bierz się za gotowanie.

Wymagane składniki

Na kakaowy biszkopt:

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru białego
  • 6 jaj kurzych
  • 4 łyżki stołowe kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki stołowe oleju roślinnego

Na masę:

  • 2 szklanki mleka w proszku
  • pół szklanki mleka 3,2 %
  • pół szklanki cukru białego
  • 300 g masła
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego

Na polewę:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 40 g masła

Sposób przygotowania biszkoptu:

Weź jajka, rozbij je i oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, powoli dodawaj żółtka, dwa rodzaje mąki, kakao oraz olej roślinny.

Delikatnie miksuj, aż uzyskasz konsystencję przypominającą gęstą śmietanę o ciemnym kolorze. W razie konieczności dodaj więcej kakao – twoje ciasto musi być ciemnobrązowe.

Przygotuj sobie blachę do pieczenia, najlepiej taką o wymiarach 23×23 cm i wysmaruj ją masłem. Następnie przelej do niej ciasto i włącz piekarnik. Piekarnik nastaw na temperaturę 170 stopni, włóż do niego ciasto i piecz je mniej więcej 20 minut.

Sposób przygotowania kremu:

Do średniego rondelka wlej mleko, dosyp cukier i włącz gaz, a następnie delikatnie podgrzej. W międzyczasie utrzyj masło z mlekiem w proszku. Gdy mleko ostygnie, dodaj je do utartego masła, całość wymieszaj.

Połączenie składników:

Weź schłodzone ciasto i przekrój go w poprzek na dwie równe części. Jedną część biszkoptu posmaruj przygotowanym kremem, a drugiej użyj do przykrycia go. W małym garnuszku roztop masło z czekoladą na małym ogniu, a następnie polej nim ciasto.

Tak przygotowane ciasto odstaw na jakieś dwie godziny, a następnie ciesz się wyjątkowym smakiem. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!