Delikatne bułeczki ze skondensowanym mlekiem – przysmak, który kocha cała moja rodzina. Delikatne jak puch.
Poniższej znajduje się wyjątkowy przepis na bułeczki. Ciasto na nie jest niezwykle delikatne i maksymalnie puszyste.
Potrzebne składniki na ciasto:
- ok. 410g mąki pszennej,
- 200g podgrzanego mleka,
- jajko,
- 50g masła,
- 7g drożdży,
- 3 łyżki stołowe białego cukru,
- łyżeczka soli,
- 3 łyżki stołowe oleju roślinnego.
Potrzebne składniki na kruszonkę:
- 30g białego cukru,
- 30g mąki pszennej,
- 15g masła.
Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżkę stołową cukru oraz drożdże. Całość dokładnie mieszamy. Mąkę pszenną przesiewamy. Jajko, cukier, sól i stopione w mikrofalówce masło łączymy ze sobą. Powstałą mieszaninę dodajemy do już zmieszanych wcześniej składników i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Powoli wsypujemy do tego mąkę, mieszamy i dolewamy olej do całości. Stół obsypujemy mąką i rozkładamy na nim ciasto. Zagniatamy je dłońmi do czasu, gdy przestanie przywierać do rąk.
Bierzemy miskę, smarujemy ją olejem i wkładamy do środka zagniecione ciasto. Przykrywamy to folią lub ściereczką i odkładamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie miażdżymy masę rękami i znów odstawiamy na bok na pół godziny….
Comments