Delikatne bułeczki ze skondensowanym mlekiem – przysmak, który kocha cała moja rodzina. Delikatne jak puch.

Poniższej znajduje się wyjątkowy przepis na bułeczki. Ciasto na nie jest niezwykle delikatne i maksymalnie puszyste.

Potrzebne składniki na ciasto:

  • ok. 410g mąki pszennej,
  • 200g podgrzanego mleka,
  • jajko,
  • 50g masła,
  • 7g drożdży,
  • 3 łyżki stołowe białego cukru,
  • łyżeczka soli,
  • 3 łyżki stołowe oleju roślinnego.

Potrzebne składniki na kruszonkę:

  • 30g białego cukru,
  • 30g mąki pszennej,
  • 15g masła.

Przygotowanie:

Podgrzewamy mleko, dodajemy do niego łyżkę stołową cukru oraz drożdże. Całość dokładnie mieszamy. Mąkę pszenną przesiewamy. Jajko, cukier, sól i stopione w mikrofalówce masło łączymy ze sobą. Powstałą mieszaninę dodajemy do już zmieszanych wcześniej składników i mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Powoli wsypujemy do tego mąkę, mieszamy i dolewamy olej do całości. Stół obsypujemy mąką i rozkładamy na nim ciasto. Zagniatamy je dłońmi do czasu, gdy przestanie przywierać do rąk.

Bierzemy miskę, smarujemy ją olejem i wkładamy do środka zagniecione ciasto. Przykrywamy to folią lub ściereczką i odkładamy na pół godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie miażdżymy masę rękami i znów odstawiamy na bok na pół godziny.

Przystępujemy do przyrządzania kruszonki. Łączymy rękami mąkę z masłem i białym cukrem. Powinny utworzyć się okruchy. Ciasto dzielimy na wiele równych części (np. 13). Każdą z nich zwijamy w kulkę i przykrywamy każdą z nich folią spożywczą i odstawiamy na bok na 10 minut.

Możemy stworzyć nadzienie jakie chcemy i umieścić je wewnątrz każdej kulki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Bułki kładziemy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Mieszamy jajko i wodę, a następnie smarujemy tym bułeczki.

Potem posypujemy je przyrządzoną kruszonką. Całość przykrywamy spożywczą folią. Bułeczki pieczemy ok. 23 minuty.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!