Jabłkowa symfonia – nie jadłaś jeszcze lepszego ciasta z jabłkami. Koniecznie zapisz przepis

Najpyszniejsze ciasto na świecie? Według jest to szarlotka o nazwie jabłkowa symfonia.

To jedno z ciast, które dzięki kilku warstwom zapewnia niepowtarzalne wrażenia dla naszego podniebienia: biszkopt korzenny kuszący zmysły, budyniowa, miękka masa, obłędna galaretka, lekka bita śmietana, czarujące wiórki kokosowe oraz wisienka na torcie, czyli w tym przypadku słodkie i aromatyczne jabłka.

Samo wykonanie ciasta jest dość czasochłonne, ale efekt końcowy wart jest wszystkich starań. Kompozycja, jaką tworzą wszystkie warstwy, przypadnie do gustu całej rodzinie, Twoim znajomym przy okazji spotkania przy kawie czy przyjaciółkom, który wpadły po coś na ząb.

Składniki na ciasto jabłkowa symfonia:

Biszkopt:

  • jajka: 6 sztuk
  • cukier: 1 szklanka
  • mąki pszenna: 1 szklanka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • połowa łyżeczki zmielonych przypraw: goździki, gałka muszkatołowa, imbir, kardamon, w zależności od gustu

Masa jabłeczna:

  • ok. 200 gram biszkoptów podłużnych
  • galaretki czerwone (np. truskawkowe, malinowe): 2 sztuki

Krem budyniowy

  • mleko: poł litra
  • masło: 250 gram
  • budyń waniliowy bez cukru: 2 opakowania
  • cukier: 4 łyżki
  • opakowanie cukru waniliowy

Wierzch ciasta:

  • śmietana kremówka: 300 ml
  • łyżka cukru pudru
  • wiórki czekoladowe

Wykonanie:

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!