Jabłkowa symfonia – nie jadłaś jeszcze lepszego ciasta z jabłkami. Koniecznie zapisz przepis

Biszkopt:

Nastaw piekarnik na temperaturę 160 stopni, opcja termoobiegu. Oddziel żółtka od białek. Biała ubij w wyższej misce. Dodawaj stopniowo cukier i miksuj na małych obrotach do uzyskania lśniącej i gęstej masy.

Do masy z białek dodaj żółtka i ucieraj mikserem całość do połączenia składników. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy. Wymieszaj składniki łyżką lub szpatułką.  Ciasto wyłóż na blachę o wymiarach 25×40 cm, którą wcześniej wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.

Wyrównaj powierzchnię ciasta. Wstaw blachę do piekarnika. Piecz około 40 minut. Po tym czasie wyjmij biszkopt z pieca i odstaw do ostygnięcia. Zimne ciasto wyjmij z blachy, przekrój na dwie części, jedną z nich włóż z powrotem na spód blachy.

Masa jabłeczna:

Jabłka umyj i obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce z dużymi oczkami. Roztop łyżkę masła na patelni. Wyłóż na roztopione masło starte jabłka. Smaż około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij patelnię z ognia. Do podsmażonych jabłek dodaj jedno opakowanie galaretki i mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw całość do wystygniecia.

Masa budyniowa:

Dwa opakowania budyniu w proszku ugotuj w 2 szklankach mleka z cukrem waniliowym. W momencie, kiedy masa zacznie się gotować, zmniejsz gaz i gotuj przez około pół minuty, ciągle mieszając.

Odstaw garnek w chłodniejsze miejsce. Przykryj folią spożywczą do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzyj mikserem, dodając budyń. Miksuj, aż otrzymasz jednolity krem. Połowę otrzymanej masy wyłóż na biszkopt na blaszce.

Wykonanie reszty ciasta:

Drugą galaretkę rozpuść we wrzątku. Wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. Wyłóż na pierwszą porcję masy budyniowej masę jabłkową. Biszkopty namocz w rozpuszczonej galaretce. Poukładaj na masie jabłecznej. Ciasto wstaw do lodówki na co najmniej 15 minut.

Kiedy ciasto stężeje, wylej na warstwę biszkoptów resztę galaretki, w której były moczone biszkopty. Wstaw ciasto do lodówki, aby stężało. Wyłóż na zastygniętą galaretkę drugą porcję masy budyniowej. Przykryj resztą ciasta biszkoptowego.

Ubij na sztywno śmietankę, dodając cukier puder. Wyłóż krem na wierzch ciasta. Posyp wiórkami. Gotowe ciasto odstaw na 3 h do lodówki.

Czytaj dalej

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!