Oto super przepisy na duszoną kapustę od mojej babci – Smak i aromat warzyw jest po prostu boski.

Kapusta to warzywo, które powinno być uwzględniane w naszej diecie jako regularny jej składnik, wyróżnia je bowiem moc składników odżywczych.

Dania z duszonej kapusty to nie tylko zdrowe, ale także aromatyczne przekąski, które można wykonywać na wiele sposobów.

Oto 3 propozycje na przyrządzenie pysznych i sycących potraw z białej i czerwonej duszonej kapusty.

Duszona kapusta z kiełbasą i szynką

Składniki:

  • biała kapusta: 700 gram
  • kiełbasa myśliwska: 250 gram
  • wędzona szynka: 100 gram
  • papryka czerwona: 1 sztuka
  • cebula: 1 sztuka
  • przecier pomidorowy: 2 łyżki
  • olej roślinny: 3 łyżki
  • łyżka cukru
  • łyżeczka soli
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • łyżka posiekanego koperku

Wykonanie:

Posiekaj drobno kapustę. Posól i odstaw na 10 minut. W garnku o grubym dnie lub na głębokie patelni rozgrzej olej, następnie obsmaż w nim kiełbasę. Wyłóż na talerz. Na tym samym oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę.

Do cebuli dodaj kapustę porcjami, czekają, aż się zredukuje. Następnie dodaj liście laurowe i gotuj pod przykryciem około 5 min, co jakiś czas mieszając.

Podlej całość szklanką wody. Dodaj drobno posiekaną paprykę i duś na małym ogniu, aż kapusta zmięknie.

Kilka minut przed zdjęciem kapusty z gazu dodaj przyprawy: pieprz, sól, cukier oraz koncentrat pomidorowy. Wrzuć podsmażone wcześniej kiełbaski oraz pokrojoną szynkę i koperek. Kapustę serwuj na gorąco.

Duszona czerwona kapusta w miodzie

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!