Roladka marchewkowa – Pyszna, miękka zdrowa przekąska. Jem i nie boję się że przytyję

Szukasz inspiracji na danie, które mogłoby zaskoczyć gości przy świątecznym stole? A może potrzebujesz pomysłu na szybką, zdrową przekąskę?

Pyszna i kolorowa rolada marchewkowa ożywi stół i pozwoli rozkoszować się smakami lata. Dodatkowo ta niskokaloryczna przekąska nie zawiera mąki, jest więc bezpieczna dla osób uczulonych na gluten.

Składniki na ciasto

  • 750 g marchwi
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżki stołowej masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżka cukru (jeśli wolimy ciasto na słodko)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i przyprawy do smaku

Składniki na słone nadzienie

  • 200 g miękkiego twarogu
  • 1 pęczek koperku lub innych ziół
  • 3 ząbki czosnku
  • sól

Składniki na słodkie nadzienie (jeśli przygotowujemy danie na słodko)

  • 200 g miękkiego twarogu
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy

Przygotowanie:

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie dusimy do miękkości pod przykryciem z dodatkiem masła.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!