Ta sycąca i pyszna zupa zachwyci wszystkim. A to wszystko dzięki kilku składnikom.
Dziś na obiad proponuje Wam sycącą i pyszną zupę. Chikhirtma jest gęstą gruzińską zupą, którą najczęściej robi się na bazie drobiu lub baraniny. Jej oryginalny smak i obłędny aromat zachwyca każdego smakosza zup!
Składniki
- Kurczak 1 podwójna pierś (opcjonalnie mogą być inne części kurczaka np. podudzia itd.)
- Żółtko jaja 5 sztuk
- Cebula 250 g
- Ocet winny 50 ml
- Masło do podsmażenia
- Czarny pieprz (ziarna) do smaku
- Liść laurowy do smaku
- Sól do smaku
- Zioła do smaku
- Kolendra do smaku
Przygotowanie
Ugotować bulion na bazie kurczaka, pół godziny przed końcem gotowania dodaj posiekane zioła, liść laurowy, sól i pieprz. Wyjmij kurczaka i pokrój go na kawałki. Obierz cebulę i posiekaj, a następnie usmaż na roztopionym maśle i dodaj ją do rosołu, gotuj przez 5–10 minut.
W misce wymieszaj żółtka z octem i wlej do bulionu cienkim strumieniem, cały czas mieszaj. Włóż kurczaka znów do garnka, zagotuj zupę. Podawaj zupę posypaną mieloną kolendrą.
Comments