Pyszne zrazy z przepisu mojej babci każdy musi spróbować. Ten smak i aromat powala
Z wieprzowiny można stworzyć wyśmienite potrawy. Różnorodne dodatki i przyprawy tworzą całą paletę kulinarnych możliwości z wykorzystaniem mięsa wieprzowego. Produkt ten obok ziemniaków i surówki jest idealnym przykładem dania kuchni polskiej. Natomiast połączenie wieprzowiny z sosem słodko-kwaśnym zamienia ją w znakomitą chińszczyznę.
Proponowany dzisiaj przepis, to zrazy wieprzowe z serem i ogórkiem. Danie przygotowane według poniższych wskazówek kusi smakiem i aromatem!
Co będzie potrzebne?
- 500g mięsa wieprzowego
- 3 ogórki kiszone średniej wielkości
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100-130g twardego sera
- pieprz i sól do smaku
Jak przygotować danie?
1. Umyć i osuszyć mięso. Następnie pokroić je na małe kawałki. Każdy kawałek zabezpieczyć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem do mięsa.
Kolejny krok, to zamarynowanie mięsa mieszanką soku z cytryny z pieprzem. Tak przygotowaną wieprzowinę odstawić w misce na pół godziny. Następnie pokroić ogórki i ser. Ogórki pokroić na cztery części, a ser na małe kosteczki.
Następny krok, to formowanie zrazów. Należy rozłożyć mięso na desce i posolić. Na środku ułożyć pokrojony ser i kawałek ogórka. Następnie zawinąć mięso tak, aby ogórek i ser znalazły się w środku. Zrazy smażyć na rozgrzanym ogniu przypiekając po obu stronach na złoty kolor.
Ostatni krok, to włożenie mięsa do żaroodpornego naczynia, a następnie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Należy je piec 12 minut. Smacznego!
Comments