Popularne są także ziemniaki w mundurkach oraz frytki. Prawdziwym hitem są jednak ziemniaki pieczone w rękawie. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, dlatego sprawdzą się w kuchni zabieganych pań domu.
Przygotowanie w rękawie sprawia, że kartofle lepiej wyłapują aromat przypraw, są do tego bardzo chrupiące i zachwycają smakiem. Dodatkowym plusem ziemniaków z rękawa jest brak konieczności mycia blachy z uporczywego tłuszczu.
Ziemniaki obieramy i myjemy. Jeżeli posiadamy młode ziemniaki, możemy upiec je razem ze skórką. Robimy kilka nakłuć w każdej bulwie, używając drewnianego szpikulca. Czosnek przeciskamy przez praskę, a natkę pietruszki drobno siekamy. W miseczce łączymy oliwę, czosnek, pietruszkę, musztardę, sól, pieprz oraz przyprawy.
Ziemniaki wrzucamy do rękawa (większe bulwy kroimy na pół), następnie zalewamy je przygotowanym wcześniej sosem. W worku robimy kilka dziurek i układamy go w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki pieczemy 40 – 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Comments