Ziemniaki faszerowane – obiad jak marzenie. Wypełnij je tym pysznym farszem i pyszny obiadek na stole.

Dziś chciałabym wam zaprezentować przepis na faszerowane ziemniaczki. Farsz stanowi mięso mielone.

Jest to bardzo smaczne i sycące danie, które bardzo łatwo i szybko przygotujesz z składników, które masz na ogół dostępne pod ręką.

Na 6 porcji potrzebujesz:

  • 3 ziemniaki średniej wielkości,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • 3 plastry boczku,
  • 200 g sera tartego,
  • 4 łyżki sosu pomidorowego,
  • 20 g mąki,
  • 200 ml mleka,
  • sól oraz pieprz do smaku

Przygotowanie faszerowanych ziemniaczków:

Ziemniaki ugotuj w całości. Następnie rozgrzej patelnię, dodaj kilka kropel oleju i włóż mięso mielone. Dodaj przyprawy.

Boczek pokrój na małe kawałki, a następnie dodaj do mięsa i duś razem na wolnym ogniu. Ugotowane ziemniaki przekrój na pół, wydrąż środek.

Następnie do mięsa mielonego dodaj mąkę i dobrze wymieszaj. Potem wlej mleko i gotuj ciągle mieszając aż do zgęstnienia sosu.

Widelcem rozgnieć środki wydrążonych ziemniaków, dodaj mięso i sos pomidorowy, wymieszaj. Następnie dodaj starty ser, wymieszaj. Dopraw do smaku.

W tak przygotowany sposób farszem napełniaj połówki ziemniaków. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, posyp resztą startego sera i ziołami.

Piecz je w nagrzanym piekarniku w maksymalnej temperaturze. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!