Dla wielu był to absolutnie najlepszy z możliwych obiadów. Dziś dzięki naszemu przepisowi powrót do tych beztroskich czasów znów będzie możliwy. Gwarantujemy, że od teraz placki ziemniaczane będziesz robić już tylko w ten sposób!
Mięso mielimy, dodajemy do niego sól i pieprz. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i na średnim ogniu podsmażamy mięso z cebulą. Przygotowujemy ziemniaki: dokładnie je czyścimy, gotujemy i mieszamy z masłem, solą i pieprzem. Następnie mielimy, tak aby powstało gładkie puree.
Do tak przygotowanej masy ziemniaczanej dodajemy przesianą mąkę, po czym dokładnie mieszamy. Ciasto łączymy z mięsem, formujemy niewielkie placki i smażymy na oleju, aż nabiorą złocistego koloru. Warto trochę poeksperymentować i urozmaicić masę na placki różnymi dodatkami, na przykład grzybami lub ulubionymi ziołami.
Można również przed smażeniem obtoczyć je w bułce tartej, dzięki czemu zyskają chrupiącą panierkę. Możliwości są wręcz nieograniczone, ale nawet najbardziej podstawowa wersja takich placków każdemu przypadnie do gustu.
Comments