Ciasto „Zgniły pień” – Mój hit na każdym przyjęciu. Zasmakuje absolutnie każdemu.
Dla osób lubiących niekonwencjonalne rozwiązania w każdej sferze życia, istnieje możliwość zrobienia małej rewolucji w dziedzinie pieczenia.
Przykładem jest ciasto o bardzo enigmatycznej nazwie „zgniły pień”.
Nie ma on jednak nic wspólnego z negatywnym wydźwiękiem swej nazwy. Charakteryzuje się świetnym smakiem i ciekawym wyglądem, zaś jego tajemnica tkwi w bakaliach (śliwki, morele, rodzynki) oraz orzechach.
Ciasto zgniły pień – składniki
Aby przygotować nasze ciasto, potrzebujemy:
- śmietany – 750 ml
- cukru – 350 g
- jajka – 1 sztuka
- mąki pszennej – 3 szklanki
- proszku do pieczenia – 2 łyżeczki
- rodzynek – 150 g
- suszonych moreli – 150 g
- śliwek – 150 g
- orzechów włoskich – 50 g
Comments