Przekąska pomidorowa w panierce – lepsza niż cukinia. Spróbuj raz, a będziesz robić ją co weekend.
1 428
Jeśli szukasz świetnego przepisu na szybką i prostą przystawkę, która przyciągnie swoim smakiem Twoich gości, jesteś we właściwym miejscu, o właściwej porze.
Składniki, które potrzebujesz to:
jajko
3 pomidory
3 łyżki startego sera
1 łyżka mąki pszennej
3 łyżki bułki tartej
50 ml oleju roślinnego
pieprz oraz sól do smaku
Sporządzenie:
Opłucz pomidory pod bieżącą wodą a następnie pokrój je w około półcentymetrowe talarki. W międzyczasie przygotuj trzy naczynia do panierki, pierwsze uzupełnij mąką, do drugiego dodaj jajko a w trzecim połącz ser z bułką tartą i przyprawami.
Pokrojone plasterki pomidora obtocz kolejno w mące, następnie w jajku a na koniec w serze z bułką z dodatkiem soli i pieprzu. Tak przyrządzone plasterki umieszczaj na rozgrzaną patelnie z tłuszczem i smaż do momentu zarumienienia się na kolor brązowozłocisty.
Może okazać się, że talarki chłoną tłuszcz, dlatego ich nadmiar z powodzeniem możesz usunąć za pomocą wcześniej przygotowanego ręcznika papierowego. Po zdjęciu z gorącej patelni, ułóż je bezpośrednio na powierzchni.