Babciny makowy zawijas – Najprostsze ciasto o doskonałym smaku <3

Jest to tradycyjne ciastko, z przepisu mojej babci. Podstawą jest dobrze przygotowane ciasto, nadzienie możemy przygotować według własnego gustu.

Składniki na ciasto:

  • 550 g mąki
  • 40 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 250 ml mleka

Nadzienie makowe:

  • 2 szklanki zmielonego maku
  • 1,5 szklanki mleka – więcej w razie potrzeby
  • 5 łyżek brązowego cukru
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Wymieszaj drożdże, cukier, łyżkę mąki i szklankę ciepłego mleka. Odstaw na parę minut.

Po tym czasie wymieszaj wszystkie pozostałe składniki na ciasto, dodaj mieszaninę z drożdżami i wyrób gładkie ciasto. Odstaw ciasto na godzinę i ponownie zagnieć.

Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj każdą na cienki placek, ułóż po środku nadzienie i zwiń w rulon oba placki. Ostrożnie przenieś ciasta na blachę do pieczenia i odstaw na około 20 minut. Po tym czasie piecz przez 30-40 minut w temperaturze 180 ° C.

Farsz przygotowuje po prostu łącząc ze sobą wszystkie składniki nadzienia i gotując parę minut na średnim ogniu, odstawiam do schłodzenia, Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!