Chrupiące leniwce – Gorące zapiekanki z pieczarkami, które zachwyciły moją rodzinę. Idealne na imprezę jako przystawka
Jeśli uwielbiasz zapiekanki, to ten przepis jest dla Ciebie. Chrupiące leniwce, bogato nadziewane dodatkami, będą doskonałą przekąską zarówno na wieczór, jak i na spotkanie ze znajomymi.
Świeże, gorące, pachnące serem oraz ziołami, pobudzą kubki smakowe i zachęcą do jedzenia! Wypróbuj ten przepis i spraw najbliższym prawdziwą ucztę. Przekąska najlepiej smakuje na świeżo, ale dzięki dużej ilości składników, zapiekanki dobre są również na zimno.
Przepis zakłada farsz pieczarkowo-serowy, ale możesz przygotować leniwce także na swój sposób, modyfikując skład nadzienia.
Składniki:
- bochenek chleba
- pieczarki (200g)
- 1 sztuka cebuli
- świeży koper lub pietrucha
- ser żółty (100g)
- kwaśna śmietana
- masło
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki (lub inne, dowolne grzyby) oczyść, umyj i pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni, aż pozbędą się wody. Gdy zmniejszą swoją objętość, dodaj do nich pokrojoną w kostkę cebulę. Całość smaż jeszcze przez kilka minut, aż składniki dobrze się połączą. Odstaw do ostygnięcia.
Następnie zetrzyj ser na grubych oczkach tarki i dodaj do farszu. Dopraw solą oraz pieprzem. Na koniec pokrój grubo koper lub pietruchę i dodaj świeże zioła do nadzienia. Dodaj odrobinę masła do smaku, łyżkę śmietany (alternatywnie majonez), a następnie zamieszaj.
Gotowy farsz nakładaj na kromki chleba. Przygotuj blachę do piekarnika, wyłóż ją papierem do pieczenia i połóż na niej kanapki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni – całość piecz przez około kwadrans. Gotowe zapiekanki możesz polać ketchupem lub innym, dowolnym pikantnym sosem. Jeśli lubisz przełamywać smaki, do farszu możesz dodać żurawinę, która nada całości wyjątkowego smaku.
Comments