Szybka i prosta zapiekanka ziemniaczana po ukraińsku. 15 min i gotowe, smak nie do opisania
Nie masz pomysłu na obiad i nie chce Ci się stać przy garnkach? Spróbuj tej pysznej i szybkiej zapiekanki z ziemniakami, cukinią i boczkiem! Na jej wykonanie potrzebujesz zaledwie 15-20 minut.
Składniki:
- 0,5 kg ziemniaków (najlepiej młodych),
- 1 duża bądź 2 mniejsze cukinie,
- 200 g boczku w kawałku,
- 3-4 ząbki świeżego czosnku,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- olej słonecznikowy – 2 łyżki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Umyć cukinie i pokroić na plastry – około 5 mm grubości. Przełożyć do miski, osolić i odstawić na 20 minut, aby wypuściła sok. Następnie umyć ziemniaki – młodych, podobnie jak cukinii, najlepiej nie obierać.
Pokroić w plasterki o grubości około 0,3 cm i przełożyć do osobnego naczynia. Kolej na boczek – pokroić go wzdłuż na cienkie paski. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem słonecznikowym przełożyć cukinię, która stanowi podstawową, pierwszą warstwę zapiekanki.
Kolejno rozłożyć obrany i pokrojony w bardzo cienkie plasterki czosnek. Sprawi on, że cukinia nabierze wyrazistego smaku. Na czosnek ułożyć paski boczku, a na koniec ziemniaki. Tak przygotowaną konstrukcję dokładnie osolić i popieprzyć na wierzchu oraz posypać posiekaną natką pietruszki.
Comments