Umyć cukinie i pokroić na plastry – około 5 mm grubości. Przełożyć do miski, osolić i odstawić na 20 minut, aby wypuściła sok. Następnie umyć ziemniaki – młodych, podobnie jak cukinii, najlepiej nie obierać.
Pokroić w plasterki o grubości około 0,3 cm i przełożyć do osobnego naczynia. Kolej na boczek – pokroić go wzdłuż na cienkie paski. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem słonecznikowym przełożyć cukinię, która stanowi podstawową, pierwszą warstwę zapiekanki.
Kolejno rozłożyć obrany i pokrojony w bardzo cienkie plasterki czosnek. Sprawi on, że cukinia nabierze wyrazistego smaku. Na czosnek ułożyć paski boczku, a na koniec ziemniaki. Tak przygotowaną konstrukcję dokładnie osolić i popieprzyć na wierzchu oraz posypać posiekaną natką pietruszki.
Comments