Najpierw kapustę należy poszatkować i ugotować w osolonej wodzie przez około pięć minut. W tym czasie kroimy jedną cebulę, a ryż gotujemy w osolonej wodzie przez nie więcej niż siedem minut. Cebulę oraz mieszamy z mięsem.
Następnie należy mięso doprawić majerankiem, papryką, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego trzeba wyłożyć liście kapusty. Warstwy trzeba nakładać naprzemiennie, raz kapusta, raz mięso.
Warstwy mięsa z kolei trzeba polać przecierem zapiekankę wstawiamy do piekarnika, który nagrzewamy do 200 stopni. Potrawę pieczemy przez około półtorej godziny. Jednak po upływie kwadransa zapiekankę podlewamy rosołem. Kilkanaście minut przed wyjęciem potrawy z piekarnika wlewamy rosół.
Na podstawie bulionu przygotowujemy sos pieczarkowy. Na łyżce masła musimy usmażyć pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Warzywa zalewamy rosołem i dusimy przez kilka minut.
Comments