Zwykłe gołąbki chowają się do tej zapiekanki gołąbkowej. Miało być na dwa dni a poszło w kilka chwil

Zapiekanka gołąbkowa zasmakuje każdemu. Nie tylko tym, którzy są pasjonatami gołąbków w tradycyjnej wersji.

Jakich składników potrzebujemy?

  • trzy czwarte główki białej kapusty
  • kilogram mięsa mielonego
  • pół kilograma pieczarek
  • 100 ml przecieru pomidorowego z kartonu
  • pół litra rosołu
  • dwa woreczki ryżu
  • dwie cebule
  • szczypior
  • sól, czosnek, pieprz, majeranek oraz papryka
  • jedna – dwie łyżki mąki
  • jedna łyżeczka masła

Jak przygotować zapiekankę?

Najpierw kapustę należy poszatkować i ugotować w osolonej wodzie przez około pięć minut. W tym czasie kroimy jedną cebulę, a ryż gotujemy w osolonej wodzie przez nie więcej niż siedem minut. Cebulę oraz mieszamy z mięsem.

Następnie należy mięso doprawić majerankiem, papryką, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Na dno naczynia żaroodpornego trzeba wyłożyć liście kapusty. Warstwy trzeba nakładać naprzemiennie, raz kapusta, raz mięso.

Warstwy mięsa z kolei trzeba polać przecierem zapiekankę wstawiamy do piekarnika, który nagrzewamy do 200 stopni. Potrawę pieczemy przez około półtorej godziny. Jednak po upływie kwadransa zapiekankę podlewamy rosołem. Kilkanaście minut przed wyjęciem potrawy z piekarnika wlewamy rosół.

Na podstawie bulionu przygotowujemy sos pieczarkowy. Na łyżce masła musimy usmażyć pokrojoną cebulę oraz pieczarki. Warzywa zalewamy rosołem i dusimy przez kilka minut.

Następnie doprawiamy papryką, czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wszystko należy zagęścić mąką i dodać pokrojony szczypiorek. Zapiekankę zalewamy sosem pieczarkowym i trzymamy w piekarniku przez jeszcze kilka minut.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!