Lekka i pożywna kolacja: zapiekanka z cukinii i pomidorów robi furorę w moim domu

Wraz z końcem sierpnia kończymy zbiory cukinii i pomidorów dlatego warto jeszcze wykorzystać to, co daje nam natura. Cukinia i pomidory to nie tylko smaczny duet ale i źródło wielu dobroczynnych składników: potasu, magnezu, żelaza, witamy C, K i PP.

Spożywanie cukinii wpływa korzystnie na nasz metabolizm, ciśnienie, wątrobę czy nawet stan skóry. Wypróbuj więc szybką, zdrową i prostą zapiekankę.

Składniki:

  • 2 pomidory
  • 2 cukinie
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 150 g żółtego sera
  • do smaku: sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z odrobina oleju. Przygotuj naczynie żaroodporne i przełóż do niego podsmażoną cebulę.

Cukinię, pomidory oraz ziemniak pokrój w plastry (około 0,5 cm grubości aby mogły się z łatwością przepiec) i poukładaj je przemiennie w naczyniu z cebulą. Warzywa z wierzchu posól i posyp pieprzem oraz ziołami prowansalskimi (możesz również użyć innych, ulubionych przypraw).

Tak przygotowaną potrawę przykryj folia aluminiową i piec  w temperaturze 200 stopni. Po upływie 30 minut zdejmij folie, posyp warzywa startym serem i piecz przez kolejne 15 – 20 minut aż ser się rozpuści i zarumieni.

Comments
Loading...
error: Treść zabezpieczona !!