Lekka i pożywna kolacja: zapiekanka z cukinii i pomidorów robi furorę w moim domu
1 506
Wraz z końcem sierpnia kończymy zbiory cukinii i pomidorów dlatego warto jeszcze wykorzystać to, co daje nam natura. Cukinia i pomidory to nie tylko smaczny duet ale i źródło wielu dobroczynnych składników: potasu, magnezu, żelaza, witamy C, K i PP.
Spożywanie cukinii wpływa korzystnie na nasz metabolizm, ciśnienie, wątrobę czy nawet stan skóry. Wypróbuj więc szybką, zdrową i prostą zapiekankę.
Składniki:
2 pomidory
2 cukinie
1 duży ziemniak
1 cebula
150 g żółtego sera
do smaku: sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie
olej do smażenia
Przygotowanie:
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni z odrobina oleju. Przygotuj naczynie żaroodporne i przełóż do niego podsmażoną cebulę.
Cukinię, pomidory oraz ziemniak pokrój w plastry (około 0,5 cm grubości aby mogły się z łatwością przepiec) i poukładaj je przemiennie w naczyniu z cebulą. Warzywa z wierzchu posól i posyp pieprzem oraz ziołami prowansalskimi (możesz również użyć innych, ulubionych przypraw).
Tak przygotowaną potrawę przykryj folia aluminiową i piec w temperaturze 200 stopni. Po upływie 30 minut zdejmij folie, posyp warzywa startym serem i piecz przez kolejne 15 – 20 minut aż ser się rozpuści i zarumieni.