Naleśniki zapiekane bez mąki – jem je z twarogiem co drugi dzień i nie boję się że przytyję
Naleśniki to danie, które lubią zarówno mali, jak i dorośli. Można je podawać na wiele sposobów – na słodko i wytrawnie.
Prawdziwym hitem są tradycyjne naleśniki z białym serem. Każda dobra pani domu ma na nie swój indywidualny przepis. Poniżej przedstawiamy pomysł na pyszne naleśniki zapiekane z twarogiem.
Warto od razu przygotować więcej porcji, bo znikają z talerze w mgnieniu oka.
Składniki:
- jajka – 6 sztuk
- mleko – 500 ml
- skrobia – 5 łyżek
- twaróg – 300 g
- olej słonecznikowy – 2 łyżki
- jogurt naturalny lub śmietana – 150 g
- cukier – do smaku
- masło
Sposób przygotowania:
Jajka roztrzepujemy w miseczce i dodajemy do nich cukier. Partiami dodajemy skrobię i dokładnie mieszamy, tak by nie pojawiły się grudki.
Do tak przygotowanej masy dodajemy olej słonecznikowy oraz mleko. Smarujemy patelnię masłem, dobrze ją rozgrzewamy i smażymy naleśniki.
Comments