Ugotuj ryż. Odłóż na bok do ostygnięcia. Obierz cebulę, pokrój na 6 części. Zmiel ją w blenderze z grzybami i czosnkiem. W osobnej misce rozdrobnij mięso dłońmi. Dodaj do mięsa posiekaną mieszaninę z pieczarkami, schłodzony ryż, sól i pieprz. Zetrzyj twardy ser na tarce. Posiekaj koperek.
Dodaj oba te produkty do przygotowanego mięsa. Wymieszaj składniki. Przed uformowaniem klopsików zwilż ręce zimną wodą. Następnie przejdź do formowania kulek. W formie ułóż kulki mięsne w 1 warstwie. Pokrój pomidory na plasterki. Dodaj do niech sok. Następnie dodaj cukier. Wszystko dobrze wymieszaj.
Dodaj śmietanę. Wymieszaj ponownie wszystkie składniki. Rozpuść mąkę w wodzie. Upewnij się, że nie ma żadnych grudek. Wymieszaj obie mieszanki: pomidorową i mąkę. Zalej nią klopsiki w formie. Ustaw temperaturę piekarnika na 180 ° C. Przykryj naczynie folią. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez godzinę.
Comments