Możesz je gotować każdego dnia, ponieważ jest to takie proste. Pączki są bardzo puszyste i delikatne. Świetna alternatywa dla chleba i dobra przekąska na każdą sytuację, nawet na spotkanie z przyjaciółmi.
Podgrzej wodę i dodaj drożdże, sól i cukier, wymieszaj. Przesiej mąkę, połącz z pozostałymi składnikami i ugnieć z nich ciasto. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
Wlej 500 ml oleju słonecznikowego na patelnię i podgrzej. Odrywaj małe kawałki ciasta i formuj z nich małe kulki. Wrzucaj je do gorącego oleju i smaż na złoty kolor.
Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij pączki i ułóż na papierowych ręcznikach. Wymieszaj 30 ml oleju słonecznikowego i drobno starty czosnek i szczyptę soli, posmaruj nim pączki.
Comments