Ciocia zdradziła przepis na puszyste czosnkowe pączki: Na jednym się nie skończy.

Ciasto drożdżowe jest dość kapryśne, ale nawet początkująca gospodyni może łatwo przygotować te czosnkowe pączki. Składają się z niewielkiej ilości składników, które są zawsze pod ręką.

Możesz je gotować każdego dnia, ponieważ jest to takie proste. Pączki są bardzo puszyste i delikatne. Świetna alternatywa dla chleba i dobra przekąska na każdą sytuację, nawet na spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki

  • Mąka pszenna – 530 g
  • Drożdże – 20-25 g
  • Woda – 320 ml
  • Cukier – 1 łyżeczka
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Olej słonecznikowy – 530 ml
  • Sól – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Podgrzej wodę i dodaj drożdże, sól i cukier, wymieszaj. Przesiej mąkę, połącz z pozostałymi składnikami i ugnieć z nich ciasto. Przykryj ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

ciasto pączkowe

Wlej 500 ml oleju słonecznikowego na patelnię i podgrzej. Odrywaj małe kawałki ciasta i formuj z nich małe kulki. Wrzucaj je do gorącego oleju i smaż na złoty kolor.

jak smażyć pączki

Za pomocą łyżki cedzakowej wyciągnij pączki i ułóż na papierowych ręcznikach. Wymieszaj 30 ml oleju słonecznikowego i drobno starty czosnek i szczyptę soli, posmaruj nim pączki.

pączki barszczu

Smażone pączki z czosnkiem są idealne do barszczu lub zupy. Dodaj zioła do smaku, będą jeszcze smaczniejsze. Możesz poda wać je też z kwaśną śmietaną lub sosem serowym. Smacznego!

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!