Dlatego dzisiaj przedstawiam Ci przepis na ciasto, które zawsze wychodzi. Postępuj zgodnie ze wskazówkami, a już niedługo będziesz się zajadać pysznymi pierogami. Sekret udanego ciasta to jego struktura. Musi być delikatne, elastyczne i jednocześnie bardzo cienkie. Taka kompozycja gwarantuje Ci, że pierogi będą rozpływać się w ustach.
Zanim przystąpisz do robienia ciasta, to przygotuj sobie miejsce. Najlepiej sprawdza się stolnica, jeśli jej nie masz to pozostaje Ci blat stołu. Pamiętaj, żeby był czysty.
Zagotuj wodę i odstaw na chwilę (pilnuj, aby zbytnio nie wystygła). Na stolnicy stwórz kopiec z mąki i dokładnie na środku zrób dziurę. Wlewaj wodę i jednocześnie mieszaj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję (ok. 3/4 mąki musi połączyć się z wodą).
Kolejnym krokiem jest dodanie oliwy (łyżka) i zagniatanie ciasta. Pozostaje Ci już tylko wałkowanie. Pamiętaj, aby podsypać mąkę na stolnice zanim rozwałkujesz ciasto. Idealna grubość rozwałkowanego ciasta to ok. 0,5 mm, maksymalnie 1 milimetr.
Teraz możesz zacząć wycinać swoje pierogi; foremką, nożem, jak wolisz. Wielkość pierogów to już Twoje indywidualne upodobanie.
Comments