Jabłkowe ciasto „Wschodnia bajka”, króluje na moim stole. Przepis od mojej babci

Jeżeli szukasz przepisu na niebanalny deser, którym zaskoczysz swoich gości i całą rodzinę – ten przepis może spełnić Twoje oczekiwania. Idealne połączenie suszonych owoców z orzechami włoskimi i delikatnym posmakiem alkoholu. Gwarancja niezapomnianego smaku i doznań kulinarnych!

Ciasto wschodnia bajka nie jest zbyt popularnym ciastem, ale z pewnością wyróżnia się smakiem. Wbrew pozorom, spora ilość składników wcale nie świadczy o poziomie trudności wykonania tego przepisu.

Do jego wykonania będziesz potrzebować:

  • 65 ml oleju słonecznikowego
  • 3 jajka
  • 120 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 5 g cukru waniliowego
  • 60 ml masła
  • 2 jabłka
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonych moreli
  • 2 łyżki skrobii ziemniaczanej
  • 50 ml koniaku
  • 150 g orzechów włoskich
  • łyżeczka cynamonu i cukier puder do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

Za przygotowanie składników do ciasta musisz zabrać się odpowiednio wcześniej – dzień przed umyj i osusz suszone owoce. Morele pokrój na mniejsze kawałki i razem z rodzynkami, zalej je koniakiem (lub ciepłą wodą). Wcześniej upraż także orzechy włoskie, a następnie rozgnieć na drobniejsze kawałki. 70 g cukru połącz z cynamonem i pokryj nimi orzechy.

Następnego dnia zacznij przygotowywać ciasto – ubij jajka i małymi porcjami dodawaj do nich cukier oraz cukier waniliowy. Rozpuść 60 ml masła i dodaj je do masy jajecznej. To samo zrób z mąką, przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ciasto dokładnie, tak aby powstała konsystencja zbliżona do gęstej śmietany.

Obrane jabłka pokrój w cienkie plastry i każdy z nich pokryj skrobią ziemniaczaną. Połowę ciasta wlej do wyłożonej pergaminem i posmarowanej olejem blachy lub formy do pieczenia, a następnie dodaj część mieszanki orzechowej. Na całości rozłóż jabłka i posyp suszonymi owocami.

Powtórz to samo z kolejną warstwą, a na samej górze umieść ponownie orzechy. Ciasto piecz około 50-55 minut w 180 stopniach.

Jeśli obawiasz się o przypalenie orzechów, możesz początkowo przykryć ciasto folią. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem do dekoracji.

Comments

Loading...
error: Treść zabezpieczona !!