Jeżeli szukasz przepisu na niebanalny deser, którym zaskoczysz swoich gości i całą rodzinę – ten przepis może spełnić Twoje oczekiwania. Idealne połączenie suszonych owoców z orzechami włoskimi i delikatnym posmakiem alkoholu. Gwarancja niezapomnianego smaku i doznań kulinarnych!
Ciasto wschodnia bajka nie jest zbyt popularnym ciastem, ale z pewnością wyróżnia się smakiem. Wbrew pozorom, spora ilość składników wcale nie świadczy o poziomie trudności wykonania tego przepisu.
Do jego wykonania będziesz potrzebować:
- 65 ml oleju słonecznikowego
- 3 jajka
- 120 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- 5 g cukru waniliowego
- 60 ml masła
- 2 jabłka
- 50 g rodzynek
- 50 g suszonych moreli
- 2 łyżki skrobii ziemniaczanej
- 50 ml koniaku
- 150 g orzechów włoskich
- łyżeczka cynamonu i cukier puder do smaku
Przygotowanie krok po kroku:
Za przygotowanie składników do ciasta musisz zabrać się odpowiednio wcześniej – dzień przed umyj i osusz suszone owoce. Morele pokrój na mniejsze kawałki i razem z rodzynkami, zalej je koniakiem (lub ciepłą wodą). Wcześniej upraż także orzechy włoskie, a następnie rozgnieć na drobniejsze kawałki. 70 g cukru połącz z cynamonem i pokryj nimi orzechy.
Następnego dnia zacznij przygotowywać ciasto – ubij jajka i małymi porcjami dodawaj do nich cukier oraz cukier waniliowy. Rozpuść 60 ml masła i dodaj je do masy jajecznej. To samo zrób z mąką, przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj ciasto dokładnie, tak aby powstała konsystencja zbliżona do gęstej śmietany.
Obrane jabłka pokrój w cienkie plastry i każdy z nich pokryj skrobią ziemniaczaną. Połowę ciasta wlej do wyłożonej pergaminem i posmarowanej olejem blachy lub formy do pieczenia, a następnie dodaj część mieszanki orzechowej. Na całości rozłóż jabłka i posyp suszonymi owocami.
Powtórz to samo z kolejną warstwą, a na samej górze umieść ponownie orzechy. Ciasto piecz około 50-55 minut w 180 stopniach.
Comments